ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Στα φύλλα προκαλεί διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις, ή ραβδώσεις οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξανθηση (σποριάγγεια). Τα φύλλα σιγά–σιγά μαραίνονται και καταστρέφονται.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:
Το παθογόνο ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία, νύχτες δροσερές και υγρές και μέρες μέτρια θερμές και νεφοσκεπείς. Η άριστη θερμοκρασία για μόλυνση είναι 10-13°C, αλλά μπορεί να ύπαρξη μόλυνση και σε λίγο μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Σε τέτοιες καιρικές συνθήκες καλό είναι να γίνονται προληπτικές εφαρμογές σκευασμάτων, σε συνεννόηση πάντα με τον επιβλέποντα γεωπόνο
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Kαλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά. Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου). Εφαρμογή αμειψισποράς. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας..
Β) Χημική καταπολέμηση: Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών κρεμμυδιού με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα.
Πηγές και βιβλιογραφία για το κρεμμύδι:
[1] Οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στα βολβώδη (κρεμμύδι) - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων
[2] Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οδηγός λίπανσης της εταιρείας Compo
[3] Καθορισμός λιπαντικής αγωγής των κυριοτέρων καλλιεργειων του νομού Φθιώτιδας - http://www.daaf.gr/lip_2005.pdf
[4] valentine.gr Άρθρο 'Λαχανόκηπος - Το κρεμμύδι' του Γιώργου Κωνσταντακόπουλου [5] Ενημερωτικός οδηγός με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά - Της εταιρείας KALI
[6] Τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας βολβώδων λαχανικών του Χαράλαμπου Θανόπουλου MSc Γεωπόνος, Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών, Αθήνα 2008.]
[7] Κυριότεροι εχθροί βολβώδων λαχανικών, πτυχιακή μελέτη του φοιτητή Σκουλά Κωνσταντίνου, Ηράκλειο 2009.
[8] Γεωργικές Προειδοποιήσεις - ΒΟΛΒΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ No1, Βόλος, 04/03/2016 - Πληροφορίες: Φωτοπούλου Αννέτα